Φασιανοί

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΙΔΗ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΦΑΣΙΑΝΟΣ

Οι φασιανοί ανήκουν στην οικογένεια των φασιανιδών, πανέμορφα πτηνά που στην πλειονότητα τους ζούν στην Ασία (π.χ. ο Edward’s στο Βιετνάμ, ο Cheer στο Πακιστάν και ο Swinhoe στην Ταιβάν κ.λ.π), και αποτελούν μία ξεχωριστή προσθήκη σε μία φάρμα πτηνών.

Είναι γενικά διμορφικά πτηνά, με το αρσενικό να έχει πολύχρωμο και εντυπωσιακό πτέρωμα, σε αντίθεση με το θηλυκό που έχει ομοιόμορφο και άτονο πτέρωμα.

ΕΙΔΗ

Το γνωστότερο είδος φασιανού είναι ο Φασιανός ο κοινός ή κολχικός (Phasianus colchicus). Με την ίδια ονομασία αναφέρονται και άλλα συγγενικά γένη, τα οποία ανήκουν στην ίδια οικογένεια με το φασιανό, όπως ο λόφουρος (Lophura), ο αργουσιανός (Argusianus), ο τραγοπάνας (Tragopan) και άλλα, που ζουν στην Ασία.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το πτηνό ήταν γνωστό από τα αρχαιότατα χρόνια, καθώς θεωρούνταν εκλεκτό κυνήγι. Σύμφωνα με τη Μυθολογία, οι Αργοναύτες έφεραν στην Ευρώπη το φασιανό τον κοινό (Phasianus colchicus). Μάλιστα, το όνομά του το οφείλει στον ποταμό Φάσι στην Κολχίδα, όπου φέρονται να τον συνάντησαν για πρώτη φορά.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Ο αρσενικός Φασιανός συγκροτεί ένα χαρέμι από τρία θηλυκά. Τα αρσενικά αναπαράγονται μέχρι τον θάνατό τους. Ο θηλυκός φασιανός γεννά περίπου 60 αυγά και η επώαση διαρκεί 24 μέρες. Οι νεοσσοί μπορούν αμέσως να ακολουθήσουν τη μητέρα τους στην αναζήτηση τροφής. Εντός δύο μηνών γίνονται και ικανά να πετάξουν.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το μήκος του αρσενικού Φασιανού φθάνει τα 80 εκατοστά περίπου και έχει χαλκόχρωμο φτέρωμα, με μαύρες ραβδώσεις.

Ο Φασιανός χαρακτηρίζεται από έντονο φυλετικό διμορφισμό καθώς ο θηλυκός φασιανός είναι μικρότερος σε μέγεθος από τον αρσενικό και δεν έχει εντυπωσιακά χρώματα. Η ουρά του είναι πολύ μακριά και φθάνει περίπου τα 40 εκατοστά. Τα φτερά σε αυτήν έχουν χρώμα κοκκινωπό και κίτρινο, με μαύρα στίγματα. Στο κεφάλι έχει πράσινα φτερά και στο λαιμό μια λευκή ταινία. Χαρακτηριστική είναι επίσης η βραχνή φωνή του.

Ο Φασιανός είναι κυρίως εδαφόβιο ζώο,απαντά σε ανοιχτά δάση,σε άλση,σε συστάδες δέντρων,θαμνώδεις εκτάσεις και αγρούς. Είναι κυρίως σποροφάγος.

Ο κοινός Φασιανός πετάει με πολύ ισχυρά φτεροκοπήματα,αλλά σπάνια φτάνει πολύ ψηλά,αλλά όταν απειλείται προτιμά να κρυφτεί παρά να πετάξει.