Ιταλικό Ορτύκι

ΙΤΑΛΙΚΟ ΟΡΤΥΚΙ

Το κοινό Ορτύκι (επιστημονική ονομασία: Coturnix) είναι μικρό πτηνό της οικογένειας των Φασιανιδών. Εντοπίζεται σε αρκετές περιχές της Ευρώπης. Δεν πρέπει να συγχέεται με το Ιαπωνικό ορτύκι που, αν και παρόμοιο στην όψη, ζει στην Ασία και έχει διαφορετικές συνήθειες.

Είναι μικρό πουλί με σώμα σε στρογγυλό σχήμα, χρώματος καφέ ριγέ με μια λευκή ρίγα κοντά στα μάτια. Έχει μέγεθος γύρω στα είκοσι εκατοστά και βάρος γύρω στα εκατό γραμμάρια.

ΕΙΔΗ

Τα είδη ορτυκιών που διαθέτουμε είναι τα εξής :

1. Ορτύκι Κυνηγιού Ιταλικό (coturnix coturnix)
2. Ορτύκι Ήμερο (φαγητού)
3. Ορτύκι Jumbo
4. Λευκό Ορτύκι
5. Blue Scaled
6. Ορτύκι California
7. Ορτύκι Gambel’s
8. Κολλίνος (Bobwhite)

ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι αρχαίοι Ελληνες αιχμαλώτιζαν τα ορτύκια με διαφόρους τρόπους, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Μύθοι και θρύλοι υπάρχουν πλάστηκαν γι’ αυτό το μικρό αλλά ξεχωριστό πουλί. Ακόμη και ο πατέρας των Θεών Δίας, συνδέεται με το ορτύκι …ερωτικά, όταν αυτό δεν ήταν πουλί, αλλά μία πανέμορφη νύμφη, η Ορτυγία.

Η Ορτυγία δυστρόπησε στις ερωτικές ορέξεις του Δία και για να του ξεφύγει, μεταμορφώθηκε σε πουλί (ορτύκι) και πέταξε πάνω από το Αιγαίο. Ο Δίας την κυνήγησε, κι όταν αυτή κουράστηκε έπεσε και πνίγηκε. Στην ίδια θέση υψώθηκε μετά από λίγο ένα νησί, η Ορτυγία η σημερινή Δήλος.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Το είδος είναι βαδιστικό και τρέφεται με σπόρους και έντομα που βρίσκει στο έδαφος. Διακρίνεται δύσκολα όταν κρύβεται σε σπαρτά και φυλλωσιές και αποφεύγει το πέταγμα, προτιμώντας να περπατά. Ωστόσο, ως αποδημητικό πτηνό καλύπτει πολύ μεγάλες αποστάσεις πετώντας, καθώς περνά το καλοκαίρι στην Αφρική και την Ινδία. Γεννά 6-12 αυγά τα οποία εκκολάπτονται σε 16-18 ημέρες.

Το ορτύκι είναι δημοφιλές θήραμα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το ορτύκι, με το χαρακτηριστικό χρώμα του φτερώματος του με τις κιτρινωπές και τις καφέ του ραβδώσεις, τρέφεται κυρίως με διάφορες γεωργικές καλλιέργειες όπως σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, ηλιόσπορος κλπ.

Σε γενικές γραμμές προτιμάει να αναπαράγεται σε γεωργικές καλλιέργειες. Τη φωλιά την κατασκευάζει το θηλυκό. Γεννάει 7-12 αυγά, τα οποία επωάζονται από το θηλυκό για 17 περίπου ημέρες και εκκολάπτονται όλα ταυτόχρονα. Οι νεοσσοί έχουν τη δυνατότητα να βαδίζουν αμέσως. Τα μικρά έχουν τη δυνατότητα να πετάξουν 10-11 ημέρες από τη γέννηση τους, και το φτέρωμα τους ολοκληρώνεται σε 19 ημέρες από την ημέρα εκκόλαψης.

Τα νεαρά μπορούν να διακριθούν από τα ενήλικα όταν αποκτήσουν το κανονικό τους φτέρωμα από το χρώμα του ταρσού τους που είναι κίτρινο, σε αντίθεση με τα ενήλικα όπου το χρώμα του ταρσού είναι ροζ. Επίσης αν κρατήσουμε ένα νεαρό ορτύκι από την κάτω σιαγόνα του ράμφους του αυτή θα λυγίσει, ενώ στα ενήλικα είναι ισχυροποιημένη και δεν κάμπτεται.