Πάπιες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΙΔΗ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ

[Not a valid template]

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΠΑΠΙΑ

Πάπια (Επιστ. ονομ.: Νήσσα, Anas), είναι η κοινή ονομασία που έχουν πτηνά της οικογένειας των Νησσιδών (Anatidae), που ανήκουν στην τάξη των Χηνόμορφων. Αποτελούν υδρόβια κυρίως πτηνά, μικρότερα ως επί το πλείστον σε σύγκριση με τα συγγενικά τους πουλιά, τους κύκνους και τις χήνες.

Υπάρχουν περίπου 75 είδη πάπιας, τα οποία ζουν σε όλες τις περιοχές του πλανήτη. Η ήμερη πάπια κατάγεται από την αγριόπαπια, η οποία είναι υδρόβιο και αποδημητικό πουλί. Η οικόσιτη πάπια διατήρησε τις συνήθειες και τα χαρακτηριστικά της αγριόπαπιας. Έτσι, μένει στα λιμναία ύδατα και σε ρυάκια για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ζώο παμφάγο.

ΕΙΔΗ

Υπάρχουν διάφορες φυλές κατοικίδιας πάπιας. Η αγριόπαπια (νήσσα η βοσκάδα) είναι αποδημητικό πτηνό, δηλαδή μεταναστεύει σε νοτιότερες περιοχές κατά τους χειμερινούς μήνες. Ζευγαρώνει την άνοιξη, κατά την επιστροφή της σε βορειότερες περιοχές. Γνωστά είδη πάπιας είναι επίσης η νήσσα η οξύουρος, η νήσσα η χονδροκέφαλος, η νήσσα η ασπριδόραμφος, η βαλανοφάγα, η αμερικάνικη, η πηνελόπη και άλλα.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Παπίας, στη βυζαντινή εποχή, ήταν ένας παλατιανός βαθμοφόρος. Το λεξικό των H. Liddell – R. Scott τον προσδιορίζει ως«φύλακα των αυτοκρατορικών ανακτόρων». Η προέλευση και η ετυμολογία της λέξεως παραμένει άγνωστη. Φαίνεται ότι ο παπίας είχε εξελιχθεί σε ένα είδος κλειδοκράτορα του παλατιού, που όταν είχε την εύνοια ή την εμπιστοσύνη ή την ανοχή του αυτοκράτορα γινόταν ένα πολύ ισχυρό πρόσωπο, που κουβέντιαζε με τον αρχηγό του κράτους, έλεγε τη γνώμη του, παρίστατο στα γεύματα και συμπόσια και επηρέαζε τις αποφάσεις.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Βασιλείου Β΄ του Βουλγαροκτόνου (963 – 1025), ήταν για κάποιο χρονικό διάστημα παπίας στα ανάκτορα ο Ιωάννης Χανδρινός, ένας άνθρωπος πολύ κακού χαρακτήρα, υποκριτής, μοχθηρός, ύπουλος και διπρόσωπος, που ήταν πάντα έτοιμος να κατηγορήσει τους πάντες, πρόθυμος και αδίστακτος να κάνει οποιοδήποτε κακό, προκειμένου να παραστήσει τον καλό στον αυτοκράτορα.

Όταν μάλιστα του παραπονιόταν κανένα από τα θύματά του για το κακό που του έκανε, εκείνος«έκανε την πάπια» με τη σημερινή έννοια της φράσεως, παρίστανε τον έκπληκτο, διερρήγνυε τα ιμάτιά του και δεν δίσταζε να δακρύσει υποκριτικά για την κακία του κόσμου που τον κατηγορεί, ορκιζόμενος ότι εκείνος μόνο καλά λόγια έχει πει στον αυτοκράτορα για τον«φίλο» του.

Η υποκρισία αυτής της αντίδρασης, έγινε βέβαια γρήγορα ευρέως γνωστή στο λαό, τόσο που όταν κάποιος πιανόταν να λέει ψέμματα ή να παριστάνει τον αθώο και τον ανήξερο, η παρέα… τον ξεφώνιζε ειρωνικά: έλα τώρα, «ποιείς τον παπίαν». Αυτή η ηχητική ομοιότητα των λέξεων, του παπία με την πάπια, είναι υπεύθυνη για την παραμόρφωση της φράσεως, που παρέμεινε μέχρι τις μέρες μας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το πτηνό έχει στο σώμα του πυκνά φτερά, τα οποία είναι ελαφριά. Επίσης, το σχήμα του σώματός της μοιάζει με λέμβο. Ο λαιμός της είναι κοντός. Τα τρία εμπρόσθια δάκτυλα των ποδιών της είναι συνδεδεμένα με νηκτική μεμβράνη, οπότε τα πόδια λειτουργούν σαν κουπιά, ενώ το τέταρτο δάκτυλο είναι ελεύθερο, προς τα πίσω. Το φτέρωμά της έχει χρώμα λευκό και σε άλλες φυλές γκρι ή και πιο έντονο, ανάλογα με το φύλο και την εποχή του χρόνου.

Στο ράμφος έχει μαλακό δέρμα , όπου βρίσκονται τα απτικά νεύρα. Με τα τελευταία το πτηνό υποβοηθάται στο να αντιλαμβάνεται την ποιότητα και το είδος της τροφής μέσα στη λάσπη. Μέσα από τις σχισμές (όπως η φάλαινα έχει τις μπαλένες) που έχει στο ράμφος, αποβάλλει το νερό που βάζει στο στόμα της μαζί με τη λάσπη, από τα μέρη όπου βρίσκει την τροφή της. Έπειτα, μέσα από τη λάσπη διαλέγει τις ουσίες που τρώγονται.

Κοντά στην ουρά φέρει έναν αδένα, με τον οποίο εκκρίνει μία λιπώδη ουσία. Με το ράμφος της η πάπια αλείφει αυτό το υγρό σε όλο της το σώμα, καθιστώντας αδιαπέραστο από τα νερά το φτέρωμά της. Επίσης, αυτό γίνεται για να αποφύγει την αύξηση του βάρους της και για να διευκολυνθεί στο κολύμπι.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Το πτηνό γεννά 40-50 αυγά το χρόνο και τα επωάζει σε διάστημα απο 23 έως 26 ημέρες ανάλογα με το είδος. Τα μικρά σύντομα αρχίζουν να περπατούν και να κολυμπούν με μεγάλη ευκολία.