Φραγκοκοτάκια

ΦΡΑΓΚΟΚΟΤΑ

Η Φραγκόκοτα (Numida meleagris) είναι χαρακτηριστική εκπρόσωπος της τάξης Ορνιθόμορφα και το μοναδικό είδος του γένους Νουμίδα (Numida).

Η Φραγκόκοτα φτάνει σε μήκος από 53 έως 63 εκατοστά και σωματικό βάρος από 1.15 έως 1.6 κιλά. Τα θηλυκά είναι ελαφρώς μικρότερα κατά τα άλλα μοιάζουν εμφανισιακά με τα αρσενικά. Το κεφάλι και ο τράχηλος είναι σε μεγάλο βαθμό άπτερα, το γυμνό δέρμα είναι γαλαζωπό και ανοιχτό κόκκινο. Χαρακτηριστικό είναι το κεράτινο λοφίο που φέρει στην κορυφή του κεφαλιού, ενώ εκατέρωθεν του ράμφους του υπάρχουν δύο σαρκώδη λειριά.

ΕΙΔΗ

Το είδος είναι αρκετά κοινό, πιθανώς να υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο πουλιά και θεωρείται ότι “δεν διατρέχει κίνδυνο”. Μόνο ένα υποείδος που ζεί σε μια μικρή περιοχή του Μαρόκου (Numida meleagris sabyi) ενδεχομένως έχει εξαφανιστεί, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να επιζεί στα βουνά του Ατλαντα.

Η Φραγκόκοτα βγάζει έναν δυνατό και χαρακτηριστικό ήχο, κυρίως όταν αισθάνεται ότι απειλείται.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Μελεαγρίδα ήταν από τα πρώτα πουλιά που εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο πιθανότατα στην Αίγυπτο, όπου ζούσε και σε άγρια ​​μορφή κατά την αρχαιότητα. Επίσης οι Φοίνικες και οι Έλληνες είχαν οικόσιτες εξημερωμένες Μελεαγρίδες πριν ακόμη γίνει γνωστή στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν ένα δημοφιλές έδεσμα.
Στην Ευρώπη μεταφέρθηκε για δεύτερη φορά σαν οικόσιτη πρώτα στη Γαλλία το 16ο αιώνα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχία και Γερμανία κατά τον 18ο αιώνα.

Η ονομασία Μελεαγρίς προέρχεται από την ελληνική μυθολογία στη Φραγκόκοτα δόθηκε σαν επιστημονική ονομασία του είδους Μελεαγρίδα (Numida meleagris), ενώ στη Γαλοπούλα το όνομα του γένους Μελεαγρίς (Meleagris) και της οικογένειας Μελεαγρίδες (Meleagridinae).

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η Φραγκόκοτα αναπαράγεται στο Μαρόκο από το Μάρτιο έως το Μάιο, στη Δυτική Αφρική από το Μάιο έως τον Ιούλιο, στη νότια Αφρική κυρίως από το Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο. Γεννάει συνήθως από 6 έως 12 αυγά. Τα αυγά είναι κιτρινωπά, ανοιχτό καφέ με σκούρα στίγματα, μερικές φορές και άσπρα. Η εκκόλαψη διαρκεί περίπου 24 έως 28 ημέρες. Οι νεοσσοί μέσα σε 30 εβδομάδες φτάνουν το βάρος των ενήλικων.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ανάλογα με την περιοχή εξάπλωσης διακρίνονται διάφορα υποείδη της κοινής φραγκόκοτας, τα οποία διαφέρουν ως προς τη μορφή και το χρώμα των λειριών και ως προς το μέγεθος και το σχήμα του κρανιακού εξογκώματος.

Το φτέρωμα είναι ανοιχτό μαύρο, γκριζωπό με πολλές άσπρες κουκκίδες. Οι νεοσσοί έχουν καφετί φτέρωμα. Ο χρωματισμός στο φτέρωμα και στον λαιμό καθώς και το μέγεθος της γυμνής άπτερης επιφάνειας, διαφέρει ανάλογα με το υποείδος. Έχει κοντή ουρά και μικρές στρογγυλεμένες φτερούγες, οι οποίες καθιστούν το ζώο ικανό να πετά, αλλά όχι για μεγάλες αποστάσεις.